منظور از ویزای کار چیست؟
ویزای کار، همان مجوز کار (Work Permit) است که یک سند رسمی محسوب شده و به دارنده آن اجازه میدهد تا بطور قانونی در یک کشور خارجی کار کند. به عبارتی ویزای کار یک تأییدیه است که نشاندهنده صلاحیت و توانایی افراد برای کار در خارج از کشور است و بیان میکند که استخدام یک نیروی کار خارجی شایسته میتواند تأثیر مثبتی بر اقتصاد و پیشرفت کشور داشته باشد.
همه کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا هر ساله پذیرای هزاران نیروی کار خارجی در چند دستهبندی شغلی شامل هنرمندان، پژوهشگران، متخصصان فناوری اطلاعات، سرمایهگذاران، دانشمندان، ورزشکاران، پرستاران و ... میباشند. بنابراین همه اتباع خارجی باید مجوز کار قانونی در ایالات متحده آمریکا را دریافت کنند. البته نباید از یاد برد که هر دسته شغلی برای پذیرش دارای شرایط و دورههای مجاز اقامت متفاوتی است و ویزای کار صادر شده، تنها برای موقعیت شغلی فعلی شما صادر میشود. از اینرو مدت اعتبار ویزای کار در هر کشور، قوانین خاص خود را خواهد داشت. به عنوان نمونه اعتبار ویزای کاری در کانادا براساس قرارداد شغلی با کارفرما، بین یک تا ۳سال خواهد بود. نکته قابل توجه در این زمینه، قابلیت تمدید ویزای کار است.
اطلاعات بیشتر: تحصیل در اسپانیا
انواع ویزای کاری
چندین نوع ویزای کار وجود دارد که می تواند به اتباع خارجی اعطا شود که عبارتند از: ویزای کار برای نیروهای دائمی، نیروهای فصلی و نیروهای مرزی، ویزای کاری برای کارآموزان، ورزشکاران، ویزای کار اسمی و ... . به عبارتی ویزای کاری بسته به نوع فعالیت شما، به عنوان یک قاعده کلی محسوب خواهد شد و حق تمدید اقامت موقت شما برای مقاصد شغلی مختلف تا یک سال قابل تمدید است، البته این حق تمدید برای نیروهای کار متخصص و بسیار ماهر تا دو سال خواهد بود.
مدارک مورد نیاز برای ویزای کار
با توجه به قوانین موجود در هر کشور که از سوی دولت آن کشور تعیین میشود و نیز ملیت فرد درخواست دهنده، به صورت قطعی نمیتوانیم لیستی از مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای کار را ارائه کنیم. در اینجا صرفاً بهبررسی مدارکی میپردازیم که به طور عمومی هر یک از افراد برای اخذ ویزای کار، میبایست آنها را با خود به همراه داشته باشد. این مدارک عبارتند از:
- شماره مرجع گواهی حمایت که کارفرما این شماره را به شما میدهد و یا دعوتنامه رسمی از کارفرما
- مدرک زبان انگلیسی IELTS جنرال که نشاندهنده دانش زبان انگلیسی شما باشد و یا دیگر زبانها با توجه به کشور مقصد
- پاسپورت و مدارک شناسایی معتبر (کارت ملی و شناسنامه) که هویت و ملیت شما را نشان دهد.
- عنوان شغلی، کد شغلی و حقوق سالانه شما
- نام کارفرما و شماره مجوز حامی که در گواهی حمایت ذکر شده است (در صورتی که گواهی حمایت مالی خود را ندارید، از کارفرمای خود یک کپی درخواست کنید. اگر گواهی حمایت شما قبل از یکم دسامبر ۲۰۲۰ صادر شده باشد، گواهی حمایت شما باید به روز شود، زیرا قبل از جایگزینی ویزای کار Tier۲ (عمومی) با ویزای اسکیل ورکر (Skilled Worker) به شما اختصاص داده شده است و کارفرما میبایست آن را در سیستم مدیریت حمایت به روز کند)
- شرایط سنی و مدارک تحصیلی و سوابق کاری
- ترجمه رسمی تمام مدارک و اسناد قابل ارائه به سفارت کشور مقصد برای صدور ویزای کار
- آمادگی لازم برای مصاحبه با افسر مربوطه (آفیسر) که به طور معمول برای سنجش دانش زبان شما از کشور مقصد صورت میگیرد.
- تخصص و یا مهارت در حرفهی مورد نیاز کشور مقصد
لازم به ذکر است که در مواردی تجربه حضور قانونی شما، گذراندن دورههای آموزشی در کشور مقصد و یا داشتن مدرک دانشگاهی برای شما به عنوان امتیاز مثبت محسوب میشود.
مطلب مفید: ویزای اسپانیا
شرایط اخذ ویزای کار
شرایط اخذ ویزای کار، همچون مدارک مورد نیاز برای ویزای کار، تا حدودی بین کشورهای مختلف مشترک است اما بسته به نوع کشور مقصد، تفاوتهایی نیز دارد. این شرایط برای افرادی که در زمینهی تخصص خود، از مهارت و سابقهی کافی برخوردار هستند، دشواری خاصی را به همراه ندارد؛ بلکه اصلیترین شرط آن برخورداری از یک رزومهی قوی است. در اینجا به بررسی شرایط مشترک اخذ ویزای کار بین کشورهای مختلف میپردازیم که عبارتند از:
- داشتن حداقل ۳ الی ۵ سال سابقه کاری در زمینهی شغل درخواستی
- داشتن مدرک تحصیلی دانشگاهی یا مدارک فنی و حرفهای مرتبط با شغل درخواستی
- داشتن سابقهی بیمهی مرتبط با تخصص
- داشتن سابقهی کاری مرتبط با مدرک تحصیلی اخذ شده از دانشگاه
- سن متقاضی باید حدود ۲۵ الی ۴۵ سال باشد
- داشتن مدرک زبان که نمره آن وابسته به نظر کارفرماست
شرح وظایف و حقوق و مزایای پرداختی از سوی کارفرما به شما اطلاعرسانی خواهد شد. برخی از این موارد قابل مذاکره است و میتوانید با کارفرما در خصوص تغییر آن صحبت کنید. به خاطر داشته باشید که اگر قرارداد شما از سوی کارفرما فسخ شود، ویزای کار شما که بر اساس موقعیت شغلی اخذ کرده بودید، فسخ شده و میبایست به کشور خود بازگردید.
هزینه اخذ ویزای کاری
برای دریافت ویزای کاری هر کشوری، قبل از شرکت در وقت مصاحبه خود برای ویزا، میبایست هزینهای را پرداخت کنید. به عبارتی پرداخت هزینه یکی از شروط اساسی برای درخواست ویزای کار شماست. این هزینهها بر اساس نوع کشور مقصد شما متفاوت است. به عنوان نمونه هزینه ویزای کار شینگن، ۶۰ یورو و یا هزینه ویزای کار کانادا، ۲۴۰ دلار کانادا است که ۸۵ دلار آن برای انگشتنگاری و ۱۵۵ دلار آن برای بررسی مدارک است.
اما در حالت کلی، هزینهی ویزای کار شاید تخمین مشخصی نداشته باشد. زیرا بیشتر هزینههای مربوط به مهاجرت کاری، در کشور مقصد میباشد که جزء هزینههای ویزای کار محسوب میشود. یکی از مهمترین هزینههای که میبایست در این راه برای خود در نظر بگیرید، هزینهی تمکن مالی و مقدار هزینهی زندگی خود در مدت زمانی است که در کشور مقصد حضور دارید. اگر بخواهیم سرفصل هزینههای اخذ ویزای کاری را بررسی کنیم، شامل موارد زیر خواهند بود:
- هزینه ترجمه مدارک تحصیلی و کاری
- تأیید دادگستری و تأیید وزارت امور خارجه ایران (در صورت نیاز به تأیید مدارک)
- هزینه تأیید مدارک تحصیلی و شناسنامه در سفارت کشور مقصد
- هزینه مصاحبه سفارت و بررسی پرونده توسط سفارت
- تمکن مالی و ارائه دارایی به میزان مورد نیاز و مدنظر سفارت
- هزینه رزرو هتل (ووچر هتل) و هزینه زندگی در کشور مقصد
- هزینه اخذ بلیت پرواز به کشور مقصد
- هزینه گرفتن وکیل برای امور مربوط به مهاجرت (در صورت داشتن وکیل)
معرفی انواع روشهای اخذ ویزای کاری
اخذ ویزای کاری به سه روش اصلی اسکیل ورکر، جاب سیکر و جاب آفر انجام میشود که به شرح کلی هر یک از این روشها میپردازیم.
اخذ ویزای کاری از طریق اسکیل ورکر (Skilled Worker)
اخذ ویزای کاری از این روش به نوعی دارای سیستم امتیازدهی است و بر اساس یک سری معیارهای مربوط به متقاضیان انجام میشود. این روش زیر مجموعهی سیستم مهاجرتی اکسپرس انتری بوده و بیشتر برای اخذ ویزای کار در کانادا برگزار میشود. این روش که عموماً زیر نظر کارفرمایان و دولت کانادا برگزار میشود، موقعیتهای شغلی مورد نیاز در هر یک از شهرهای کانادا و همچنین ظرفیت پذیرش آنها اعلام میشود و متقاضیان مهاجرت به این کشور بر اساس مهارتها و تخصصهایی که دارند مورد سنجش قرار گرفته و برای آن دسته که امتیاز بیشتری داشته باشند، دعوتنامه کاری ارسال میشود. در واقع این امتیازبندی بر اساس سن، مدرک، میزان تحصیلات، زبان و سابقه کاری صورت میگیرد. اگر متقاضی موفق به دریافت حداقل امتیاز شود، وارد مرحله بعدی خواهد شد.
بیشتر بدانید: کار در اسپانیا
از دیگر فاکتورهای مؤثر در سیستم امتیازبندی، سابقه کاری مرتبط با شغل درخواستی و مواردی چون تمکن مالی و سابقه حضور یا کار قبلی در کانادا است. البته نباید فراموش کرد که ریسک این روش بسیار بالاست، چرا که همواره افرادی وجود دارند که از ما بهتر و در جدول امتیازبندی بالاتر باشند. در این میان داشتن پیشنهاد شغلی از طرف کارفرمای خارجی معتبر میتواند شانس متقاضی را برای پذیرش از این طریق افزایش دهد. نکته بسیار مهم در این باره آن است که از سال ۲۰۱۹ تا اطلاع ثانوی امکان مهاجرت و اخذ ویزای کار از طریق اسکیل ورکر دیگر امکانپذیر نیست؛ زیرا با توجه به تعداد بالای درخواستها، فرآیند بررسی و اعلام نتایج حدود یک الی دو سال زمان خواهد برد و معمولاً فرد متقاضی از این طریق به نتیجهای نخواهد رسید.
اخذ ویزای کاری از طریق جاب سیکر (Job Seeker)
دومین روش برای اخذ ویزای کاری، روش جاب سیکر است. در این روش فرد متقاضی با دریافت یک ویزای ۶ ماهه، فرصت دارد تا به دنبال کار و موقعیت شغلی مناسب بگردد. در اخذ ویزای کاری از طریق جاب سیکر، تمامی هزینههای مربوط به سفر و اقامت به عهده خود متقاضی است. در این مدت ۶ ماهه، فرد میبایست شغلی را متناسب با مهارتها و شرایط خود بیابد. اگر در مدت زمان ۶ ماه نتواند موقعیت شغلی مورد نظر خود را بیابد، میبایست به کشور خود بازگردد، چرا که این ویزا قابل تمدید نیست. اما در صورتی که موقعیت شغلی مناسب خود را بیابد و کارفرما با وی قرارداد ببندد، میتواند ویزای ۶ ماهه خود را به ویزای کاری تغییر دهد. یکی از معروفترین ویزاهای جاب سیکر نیز مربوط به کشور آلمان است.
البته در حالت کلی این روش به افراد پیشنهاد نمیشود، زیرا علاوهبر هزینههای زیادی که فرد متقاضی باید برای سفر خود بپردازد، این ویزا قابل تمدید نبوده و در بیشتر مواقع فرد متقاضی موفق به یافتن کار نمیشود. مهمتر از همهی این موارد، داشتن تمکن مالی مطلوب برای پرداخت هزینههای بالای این روش است که از الزامات اخذ ویزای کاری از طریق جاب سیکر محسوب میشود.
اخذ ویزای کاری از طریق جاب آفر (Job Offer)
سومین روش برای اخذ ویزای کاری، روش جاب آفر است که یکی از بهترین و مطمئنترین روشهای مهاجرت کاری محسوب میشود؛ زیرا وکلای مهاجرتی بر اساس میزان تخصص و مهارتی که فرد متقاضی دارد (طبق رزومه ارسالی)، در کشور مورد نظر جستوجوهای لازم را انجام داده و برای متقاضی شغلی از کارفرمای خارجی دریافت میکنند. سپس فرد متقاضی برای مهاجرت، شرح وظایف موقعیت شغلی پیدا شده را به همراه حقوق و مزایای آن مورد بررسی قرار داده و در صورت تمایل با کارفرما به گفتوگو میپردازد. اگر متقاضی و کارفرما با یکدیگر به توافق رسیدند، قرارداد بسته میشود و این قرارداد از سوی وکیل با کارفرما به صورت حضوری بسته میشود.
پس از اینکه قرارداد بسته شد، فرد متقاضی میتواند به واسطه نامه تأییدیه پیشنهاد شغلی از سوی کارفرمای خارجی (جاب آفر) که به تأیید وزارت کار کشور مقصد رسیده و مُهر و امضاء شده است؛ در کشور خود به سفارت کشور مقصد مراجعه کرده و درخواست ویزای کار دهد.
مراحل صدور ویزای کار
مراحل صدور ویزای کار برای هر کشور متفاوت است. اما در حالت کلی این مراحل در سال ۲۰۲۱ بدین صورت است که ابتدا فرد متقاضی درخواست خود را ارائه کرده و امتیازات وی مورد محاسبه قرار میگیرد. اگر بتواند حداقل امتیاز لازم را کسب کند و به عبارتی واجد شرایط محسوب شود، میتواند مدارک خود را به صورت آنلاین بارگذاری کند. سپس این مدارک میبایست توسط ارگان مربوطه مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد و به تأیید نهایی برسد. پس از اینکه مدارک به تأیید نهایی رسید، فرد متقاضی باید فرم EOI را تکمیل کرده و برای سفارت ارسال کند و منتظر بماند تا تمامی افرادی که برای صدور ویزای کار اقدام کردهاند، شرایطشان مورد بررسی قرار گیرد. البته این نکته را نباید از یاد برد که در این مرحله باید اسپانسرشیپ ایالتی را جذب نماید. بعد از این مرحله و دریافت دعوتنامه، ۶۰ روز زمان دارد تا برای اخذ ویزا اقدام کند. بدین صورت که میبایست به همراه مدارک خود، به صورت حضوری برای مصاحبه به سفارت مربوطه مراجعه کند.
مطلب مرتبط: تحصیل در هلند
چه کشورهایی ویزای کاری راحت صادر میکنند؟
همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره شد، چند روش اصلی برای مهاجرت و دریافت اقامت دائم از طریق ویزای کاری وجود دارد. در این میان کشورهایی وجود دارند که به نسبت سایر کشورها، راحتتر نسبت به صدور ویزای کار اقدام میکنند. این کشورها که ویزای کار آسان را به متقاضیان ارائه میکنند، عبارتند از:
-
چین
کشور چین دارای فرصتهای شغلی متنوع و متعددی بوده که افراد میتوانند از طریق اخذ ویزای کاری، پس از دریافت شغل مورد نظر، برای اخذ اقامت نیز اقدام کنند. اگرچه فرآیند یافتن موقعیت شغلی مناسب کمی در این کشور زمانبر است اما جزء کشورهایی است که پس از پیدا کردن شغل مورد نظر به راحتی میتوان ویزای کاری آن را دریافت کرد.
-
کامبوج
کشور کامبوج دارای بهترین آب و هوا و ایدهآلترین شرایط زندگی است و یکی از گزینههایی محسوب میشود که افراد برای مهاجرت آن را انتخاب میکنند. نکته قابل توجه درباره مهاجرت از طریق ویزای کاری به این کشور، آن است که افراد نیاز به حامی کاری نداشته و میتوانند به راحتی از طریق کسب مجوز کار، اقامت بگیرند.
-
سنگاپور
با اخذ ویزای کاری سنگاپور میتوانید به مدت ۶ ماه در این کشور کار کنید. اگرچه ممکن است این مدت زمان برایتان بسیار محدود به نظر برسد اما از لحاظ اقتصادی بسیار حائز اهمیت است، زیرا تجربه کار در یکی از بهترین و معتبرترین مراکز مالی جهان نصیبتان شده است.
-
استرالیا
کشور استرالیا جزء کشورهایی است که دارای شرایط مناسب برای زندگی بوده و موقعیتهای شغلی متعدد با تنوع بالا و درآمد مناسب در آن وجود دارد. به همین دلیل مهاجرت به واسطه اخذ ویزای کاری راحت، فرصت بسیار خوبی محسوب میشود. همچنین دریافت ویزای کار این کشور به سادگی امکانپذیر بوده و متقاضی با مشکل چندانی مواجه نخواهد شد. بیشترین حوزههای کاری مورد نیاز در کشور استرالیا مربوط به بازاریابی، رسانه، خدمات بهداشتی و درمانی و ... است.
-
آلمان
کشور آلمان جزء بهترین کشورها برای افرادی است که قصد مهاجرت و کسب اقامت در اروپا را دارند. دریافت ویزای کار آلمان ساده اما زمانبر است ولی با توجه به فرصتهای شغلی بسیار ایدهآل و مناسب و درآمدهای عالی، با ارزش است.
-
کانادا
کشور کانادا جزء برترین کشورهای جهان از لحاظ شرایط زندگی است و نرخ بیکاری در آن بسیار پایین است. به همین دلیل افرادی که قصد اقامت دائم در این کشور را دارند بیشتر از طریق اخذ ویزای کانادا اقدام میکنند. زیرا استفاده از این روش بسیار کم هزینه بوده و از لحاظ اقتصادی برای فرد مناسب است.
-
سوئد و نروژ
این دو کشور زیبا در قسمت شمالی قاره اروپا واقع شدهاند و برای نیروی کار مهاجر، شرایط بسیار مناسب و ایدهآلی را در نظر گرفتهاند. اگرچه هزینه زندگی در این دو کشور بسیار بالاست، اما به نوعی بالا بودن میزان درآمد را برای افراد به دنبال داشته است و در لیست کشورهایی قرار دارند که ویزای کاری راحت صادر میکنند.
:: بازدید از این مطلب : 274
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0